dimecres, 30 de març del 2016

Repeticions lèxiques


La propietat del text que permet presentar els textos ben articulats i que les paraules i les oracions estiguin connectades entre si s'anomena cohesió. Aquest conjunt de mecanismes lingüístics assegura la coherència d'un discurs i estructura el text.

La llengua ens ofereix molts recursos per a donar cohesió al text. Es poden classificar en dos grups: recursos lèxics i recursos gramaticals. En aquest apartat del blog farem referència als recursos lèxics.

Els recursos lèxics es basen en les relacions semàntiques que s'estableixen entre les paraules. La repetició lèxica és l’abundància d’escriure sempre les mateixes paraules en una oració o en un text. Això dificulta l’agilitat del text i el fa poc elegant.

Per no repetir les mateixes paraules en una oració o text, hem d’optar per:

  • La substitució sinonímica: l'ús de sinònims permet referir-se a la idea que s'està expressant sense necessitat de repetir una mateixa paraula.
  • Els camps semàntics: l'ús de paraules pertanyents a un mateix camp semàntic o lèxic permet cohesionar el text, ja que fan referència a un mateix tema.
EXERCICI  



Canvia les paraules repetides per un sinònim perquè el text presenti una bona coherència textual:


  •           Encara que sigui una persona forta, les circumstàncies que ha viscut, i la pèrdua del seu marit i el seu fill, l'han convertit en una persona insegura.

  •            A continuació descriuré les platges de les Maldives. Les platges de les Maldives són unes platges molt boniques, paradisíaques i amb molta vegetació.

  •            Personalment, aquest llibre no m’ha agradat gens. El llibre tracta el tema del maltractament per part dels amos als pagesos.

  •            Des de la manera de parlar, de caminar, fins i tot de gesticular. Sempre parla amb un to pla i segur.

  •            Amb les arrugues de les mans, unes mans que nomes veient-les, descobreixes que són d'una persona molt treballadora i lluitadora.

  •             Se’n va anar ella sola, en tren, en un tren on la gent quasi no hi cabia i amb tot l'equipatge per poder començar una nova vida, una vida en la que perdrà tres fills i al seu marit.

  •            Jesús era una persona molt forta, simpàtica, i amb moltíssima vitalitat. Encara que era una persona tímida que no parlava gaire.

4 comentaris:

  1. "Encara que sigui una PERSONA forta, les circumstàncies que ha viscut, i la pèrdua del seu marit i el seu fill, l'han convertit en una PERSONA insegura." He repetit "persona" dues vegades en la mateixa oració.

    Victor

    ResponElimina
  2. he escrit "parlavam" quan tenia que escriure "parlàvem", perquè és 1ª persona en plural del imperfet.
    Loubna i Oriol

    ResponElimina
  3. I tornar a viure el que va viure amb en Sebastià.

    I tornar a viure el mateix amb en Sebastià.

    La substitució del verb viure fa que quedi millor dins del text.

    ALex Martínez- Ivan Antolín

    ResponElimina
  4. "una dona forta, una dona d'aparença valenta"
    una dona forta, d'aparença valenta.

    Es repeteix la paraula dona.
    BERTAINA

    ResponElimina

El teu comentari està pendent de ser avaluat. En el moment en què això passi, apareixerà en el bloc.

Gràcies